PERSONLIG ASSISTANS

Detta hjälper vi dig med

LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska ge personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor och att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet. De kan påverka vilket stöd och service de får. Målet med LSS är att den enskilde ska få möjlighet att leva som alla andra.

Behöver du hjälp med att ansöka om personlig assistans? Är du osäker på om du har rätt till assistans? Ingen fara, vi finns här för att hjälpa dig!

 

Såhär går det till:  

1- Ta kontakt med någon utav våra kontaktpersoner. Han eller hon vill veta mer om din situation och bokar sedan in ett möte med dig. Tillsammans går ni igenom hur ditt hjälpbehov ser ut och kontaktpersonen gör en första bedömning om du uppfyller kraven för att få personlig assistans. Om kontaktpersonen bedömer att du uppfyller kraven för att få personlig assistans behöver vi ta del av de intyg du har som stryker ditt hjälpbehov. Vilken typ av intyg och hur du gör för att få fram dem kommer kontaktpersonen att informera dig om. Intygen ska vara så nya som möjligt. Detta gäller särskilt barn. En bra tumregel är att de inte bör vara äldre än 6 månader.

2- Du får därefter fylla i fullmakter för att vi ska kunna företräda dig gentemot myndigheterna. Efter att ha fått in alla nödvändiga dokument skickar vi in en ansökan för att få ansökningsdatumet registrerat så tidigt som möjligt.

3- Därefter utses en av våra jurister till ditt personliga juridiska ombud. I de fall där det anses nödvändigt kommer han eller hon att ta kontakt med dig.

4- Din kontaktperson tar kontakt med dig för att hjälpa dig att förbereda dig inför mötet med kommunen och Försäkringskassan. Kontaktpersonen beskriver hur ett möte kan gå till och vad för frågor som vanligtvis brukar ställas. Din kontaktperson går även igenom vilka hjälpbehov som finns och vad just du kan behöva.

5- Kontaktpersonen bevakar ditt ärende och finns med vid hembesök av kommunen och Försäkringskassan om du önskar det. Vi informerar dig så fort det händer något med din ansökan.

6- Får du din ansökan bebviljad kommer kontaktpersonen att kontakta dig igen. Tillsammans med din kontaktperson kommer ni överens om hur du vill lägga upp din assistans framöver. Det är alltid dina önskemål som styr vårt arbete.

Skulle du istället få ett beslut du inte är nöjd med hjälper juristen/kontaktpersonen dig att överklaga beslutet om vi ser att det finns en grund för att agera. Vid ett överklagande vänder sig juristen/kontaktpersonen till Förvaltningsrätten då det är ett ärende som rör en tvist mellan dig som individ och det allmänna, i detta fall kommunen eller Försäkringskassan. Det finns tre nivåer av domstolar som kan ompröva din rätt till personlig assistans. Den högsta instansen är Högsta Förvaltningsdomstolen. Att få en dom överprövad där är mycket svårt, men det är inte omöjligt. Fyra gånger har våra jurister vunnit i Högsta Förvaltningsdomstolen.

 

Har du rätt beslut?

Har du beviljad personlig assistans idag men inte tycker att det motsvarar dina behov av hjälp? Då är du naturligtvis också varmt välkommen att kontakta oss så går vi igenom din situation och ditt beslut. Om vi ser att det finns anledning till att agera  så hjälper vi dig att göra en ansökan om ett beslut som motsvarar dina behov.

HAR DU EN FRÅGA ELLER ÖNSKAR KONTAKTA OSS?

FYLL I FORMULÄRET NEDAN:

14 + 13 =

New Life Assistans AB

New Life Assistans AB

New Life Assistans AB

New Life Assistans AB

New Life Assistans AB

New Life Assistans AB

HITTA OSS

  • Byängsgränd 14,
  • 120 40 Årsta

E-POST

  • info@newlifeab.se

RING OSS

  • 020-12 12 44

© 2017, Alla rättigheter reserverade.
Skapad av: Jibri Webbyrå